Primul apel pe dezinstituționalizare e în consultare!

Pe Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 4, Incluziunea socială și combaterea sărăciei, prioritatea de investiții 9.iv (Creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general) - putem veni cu sugestii pentru Ghidul Solicitantului!

E Apelul 1 pe Copiii mai întâi, 2016: Servicii sociale și socio-profesionale la nivelul comunității pentru copii și tineri. AP 4/ PI 9.iv/ OS 4.12, 4.13, 4.14.

Obiectivele specifice sunt: 4.12Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții prin furnizarea de servicii la nivelul comunității. 4.13Creșterea numărului tinerilor care părăsesc sistemul instituționalizat (cu vârsta de până la 18 ani) pregătiți pentru a avea o viață independentă. 4.14    Creșterea numărului de asistenți maternali și sociali la nivelul comunității.

În sfârșit, începem să vedem bani pentru închiderea instituțiilor pentru copii! E adevărat, încă sunt proiectele soft, fără infrastructură, aceasta urmează să vină pe Programul Operațional Regional și nu știm clar nici când, nici cum, dar bulgărele a început să se rostogolească!

Ceea ce sper este ca pe POR, pe aplicațiile care vor viza închiderea de instituții de tip vechi pentru copii, să poată participa și organizațiile non-guvernamentale ca aplicant principal, nu doar ca partener. Cred că atât noi, HHC România, cât și SERA România, cele două organizații care a implementat într-adevăr programe comprehensive de dezinstituționalizare, să avem posibilitatea de a aplica în calitate de aplicant principal, după ce am adus investiții de zeci de milioane de euro în închiderea instituțiilor de tip vechi. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, aștept niște justificări pertinente, pe care, până în acest moment, încă nu le-am primit.

Baia Mare trebuie să fie în pole position pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

După ziua de ieri, după prezentarea făcută de echipa Baia Mare 2021 și de ceilalți membri ai delegației, după sesiunea de întrebări și răspunsuri, cred că municipiul nostru e favorit pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Rareori am văzut așa o echipă. Leadership-ul și atitudinea lui Vlad Tăușance, expertiza Mihaelei Pușnava, dăruirea și emoția Andreei Ciortea, experiența lui Rareș Crăiuț, cuplate entuziasmului și nervului aduse de Izabella KisKasza, Alina Rad și ceilalți membri ai echipei - dau un melanj rar, mustind de profesionalism și angajament autentice.

I-am urmărit cu atenție de un an și jumătate. Au lucrat cărămidă cu cărămidă, au disecat chirurgical cerințele tehnice, au produs inovație și idei conectate la realități fie prezente, fie potențiale, ale orașului nostru. În sesiunile oficiale de ieri, au fost sudați și s-au comportat ca un organism viu, fiecare cu rolul și cu sarcinile sale. S-au completat, s-au sprijinit, au făcut front comun și au venit cu răspunsurile pertinente la fiecare întrebare a juriului.

Echipa Fundației Baia Mare 2021 a fost cu fruntea sus. Sunt competenți și cred că foarte greu îi poate ajunge, ca forță a mesajului și ca textură a bid-book-ului în ansamblul său. Înainte de toate, au procedat strategic și au fost vizionari.

Gabriel Zetea, Președintele Consiliului Județean Maramureș, Sebastian Lupuț, Prefectul Județului Maramureș, sau Noemi Vida, Vice-Primar al Municipiului Baia Mare au făcut fiecare în parte figură foarte bună, au vorbit articulat și au răspuns concret tirului de întrebări ale juriului, iar Peter Hurley i-a vrăjit cu povestea lui despre Maramureș.

Am vrut să spun toate astea acum, înainte de anunțul oficial care va fi dat public la ora 17.15 de juriu. Asta, deoarece convingerea mea e că nu au cum să ne depășească în viziunea pentru 2021 nici București, nici Cluj-Napoca, nici Timișoara. Aș fi foarte surprins dacă Baia Mare nu e desemnat Capitala Europeană a Culturii în după-masa acestei zile. Nici un oraș nu poate beneficia mai mult decât Baia Mare de această șansă. Și după ce am văzut oferta celorlalte echipe, pot afirma că nici una dintre ele nu are un concept la înălțimea celui oferit de Echipa Baia Mare 2021. Îi felicit și le mulțumesc pentru tot ce au făcut, indiferent de rezultatul care se va anunța curând.