Ștefan Dărăbuș

View Original

E ziua copilului și am nevoie de tine

Știți că în 2018 s-au născut doar 190.000 de copii în țara noastră? E cel mai mic număr de copii născuți din ultimi 50 de ani. Știți că numărul copiilor sub patru ani s-a înjumătățit față de cel din 1990? Să vă mai întreb și dacă știți că numărul copiilor de grădiniță s-a redus cu 32% în ultimii șapte ani? Sau dacă știți că totalul național al copiilor în școală (elevi și studenți) e cu 64.000 mai mic, în ultimii doi ani, adică echivalentul unui oraș cât Alba Iulia?

Nu vă mai întreb dacă știți, pentru că sunt sigur că știți: acest val de scăderi crunte se va regăsi, în anii care urmează, într-o simfonie de consecințe negative greu de imaginat acum. Avem doar 4,14 milioane de copii în toată țara, ceea ce înseamnă mai puțin cu aproape 2 milioane decât aveam după al doilea Război Mondial. Cam asta e dimensiunea dezastrului pe care ni-l facem cu mâinile noastre, prin politicienii pe care-i alegem să ne conducă, fie prin neprezentarea noastră la vot, fie prin girarea cu putere a unor oameni pentru care gândul la aceste consecințe nici nu există.

În acest tablou parcă semnat de Goya, în care somnul rațiunii naște monștri, ne batem joc de mulți dintre copiii pe care, totuși, îi avem în jurul nostru, lăsându-i să supraviețuiască fie în orfelinate, fie marginalizați, excluși, înfometați, dârdâind de frig, sub cerul liber, sau adăpostiți sub folii de plastic și bucăți de scândură.

Dar în luna asta, zece artiști te îndeamnă să-ți aduci aminte de copiii din orfelinate: campania ”Am nevoie de tine” e făcută de JYSK împreună cu noi, pentru că vrem să vă spunem despre viețile trăite în disperare de copiii ce încă trăiesc în orfelinate.

https://www.hopeandhomes.ro/amnevoiedetine

e linkul pe care puteți vedea și clipul făcut de Friends of Hope and Homes,

o piesă scrisă și compusă de Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria și interpretată de el împreună cu Alexandra Ungureanu, Ligia Hojda, Alexandra-Maria Hojda, Flavia Hojda, 1Q Sapro, Andrei Neagu, Adrian Mariaș a.k.a. Geagea, Pavel Ulici, Laura Mihăilă.

Pentru că unul din trei copii din țara noastră trăiește în sărăcie, fără haine, fără pantofi, fără să meargă la școală sau la grădiniță și, deseori, nu are ce mânca, vreau să vă îndemn să donați 2 Euro/lună, trimițând textul HOPE, prin SMS, la 8844. Iar pentru fiecare donație de 2 Euro pe care o faceți în perioada 1 - 30 iunie, JYSK România dă încă 2 Euro, adică dublează banii aduși de voi.


Așadar, dacă chiar vrei să faci ceva de 1 iunie, de Ziua Copilului, poți. Nu mai sta pe gânduri.

Am nevoie de tine.