O nouă metodă în lucrul cu copiii cu nevoi speciale

Zilele acestea, la sediul HHC România, are loc o formare de formatori pentru interacțiunea proactivă cu copiii cu nevoi speciale. Reprezentanți ai autorităților statale, dar și ai altor organizații, analizează conținutul ”manualului formatorului”, elaborat de Autistic Services, Inc. (ASI) din New York, împreună cu Hope and Homes for Children România.

Cred că acest mod de lucru e ceva cu totul nou pentru România. Metoda aduce o viziune proaspătă asupra felului în care ar trebui să se lucreze cu persoanele cu nevoi speciale. Le mulțumim partenerilor noștri de la ASI, pentru ajutorul oferit în introducerea acestei practici de lucru în țara noastră. Suntem împreună de opt ani de zile, iar publicarea acestui manual al formatorului, pe metoda IMPACT, încununează schimburile de experiență și eforturile cumulate în toată această perioadă.

O dată ce îngrijitorii din serviciile pentru copii cu nevoi speciale se vor familiariza cu această tehnică, o dată ce metoda IMPACT va deveni procedură, nu vom mai vedea copii și tineri în cămăși de forță, iar perspectiva se va transforma fundamental: nu e nevoie să-i forțăm pe cei cu nevoi speciale să se schimbe după rutina noastră, e suficient să acceptăm realitatea diversității umane, a diferențelor dintre oameni și să vrem să înțelegem că există și alte moduri de raportare la lumea înconjurătoare, decât cel propriu și comun nouă, celor așa-zis ”normali”. În fond, normalitatea e și ea relativă, iar rigiditatea noastră devine, în lipsa acceptării diversității, o altă formă de autizare și de auto-suficiență.