Spania nu mai plasează copiii sub șase ani în instituții. Slovacia urmează inițiativa.

Asta e cea mai bună veste pe care-am auzit-o în ultimele luni în protecția copilului: Spania a decis să stopeze plasamentele copiilor sub șase ani în instituții. Slovacia vrea să facă același lucru, prin lege. Conform legislației noi, copiii intră direct în adopție, sau în asistență maternală. Cum Spania era în topul listei țărilor europene ca număr de copii în instituții, asta e cea mai tare știre!

În plus, legea oferă premisele prin care, atunci când e identificată o situație de risc social familial, serviciile sociale intră proactiv în acțiune, cu misiunea de a proteja unitatea familiei.  Conform Ministerului Sănătății, Politicilor Sociale și Egalității, dacă asta nu e suficient, copiii beneficiază de planificare individuală: sunt ajutați prin centre de zi și le e asigurat sprijinul educațional, dar ei rămân în familia lor! Dacă nici asta nu se poate, atunci sunt plasați în asistență maternală.

Ca și în România, copiii așteaptă la infinit, în instituții, o soluție la problema lor, soluție pe care serviciile publice specializate în protecția copilului nu sunt în stare să o găsească.

Pe acest trend, noua lege slovacă aduce această inovație majoră: copiii sub șase ani vor crește de acum în familii de asistenți maternali, nicidecum în instituții.

O dată cu noua lege a asistenței sociale, România ar putea urma astfel de inițiative extraordinare. S-ar termina cu coșmarele miilor de copii din instituții, iar alte mii de copii ar trăi o copilărie firească, ferită de abuzuri și de traumele instituționalizării.