Copiii au nevoie de familii, nu de instituții

Săptămâna aceasta, în Parlamentul European, s-a desfășurat expoziția ”Copiii au nevoie de familii, nu de instituții”. Găzduit de MEP Mairead McGuiness și organizată de Hope and Homes for Children, ARK și Eurochild, evenimentul include o serie de evenimente în Parlamentul European și documentează imperativul dezinstituționalizării în Europa. A avut loc o Masă Rotundă: O Europă a Drepturilor? Rolul Membrilor Parlamentului European în stoparea instituționalizării copiilor - Păreri ale experților. Ulterior, vernisajul expoziției i-a reunit pe Arki Busson (co-fondator ARK), Roberta Angellili MEP, Vice-Președinte al Parlamentului European și alți parlamentari europeni. Vineri, 8 iunie, are loc un training al asistenților membrilor parlamentari europeni, sub coordonarea Eurochild și Hope and Homes for Children.

Expoziția combină un coridor de uși și ferestre - cu fotografii ilustrative, cu citate ale copiilor și dovezi ale efectelor negative ale instituționalizării asupra copiilor.

Un eveniment dintr-un șir de evenimente în pregătire, expoziția are rolul să atragă atenția asupra nevoii de folosire eficientă a Fondurilor de Coeziune ale UE, astfel încât să permită tranziția de la protecția copiilor în instituții - la ocrotirea de tip familial, în comunitate.