Consultări cu reprezentanți ai societății civile la Palatul Cotroceni

Am fost invitat la prima consultare publică a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu reprezentanții societății civile. Demersul în sine a fost primul de acest fel. Din ce a spus Președintele, vor urma alte runde de consultări, pentru că discuția a fost, cred, reciproc benefică. Emoția, atât de prezentă în spațiul nostru public de la vinerea neagră de după tragedia Colectiv, s-a resimțit în atmosfera conversației. Rareori am fost la un dialog cu atâta substanță. Fiecare dintre cei prezenți au spus ce au avut de spus, în tihnă, iar Președintele României a zis că va prelua propunerile și că își dorește să facă ceea ce-i stă în putință ca să le pună în practică. Cred că cele mai importante revendicări ale pieței au fost exprimate. Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari, ca parte a unei noi Constituții. Fără imunitate pentru parlamentari și pentru membrii guvernului. Vot electronic pentru toți cetățenii, inclusiv, pentru cei din diaspora. Alegeri locale în două tururi de scrutin. Modificări legislative care să nu mai îngăduie accesul în parlament partidelor care nu au candidați pe liste proprii. Reforme ample și creșterea bugetelor alocate pentru educație, protecție socială, cultură, sănătate, cercetare. S-a vorbit despre revenirea la valori de bază în stat. Despre reumanizarea sistemului de administrație publică, reașezarea lui pe baze de competență. Am vorbit despre bun simț, justă măsură, decență și demnitate în actul de administrație publică. În politică. Știu - acum, e distonant. Am cerut depolitizarea instituțiilor publice și implicit, continuitate în demersurile de reformă și strategii publice. Pentru că, din patru în patru ani, sunt rescrise, redesenate, politici publice, legi esențiale, într-o atmosferă de provizorat și degringoladă amatorescă. Și asta trebuie să înceteze. Pentru că, din patru în patru ani, diverși clienți politici primesc răsplata nemeritată a câte unui domeniu de administrație publică cu care de prea puține ori știu ce să facă.

Am susținut transparentizarea modului de alocare și de cheltuire a banilor de către autoritățile publice, dar și modificarea Legii Bugetului de Stat, care să permită intervenții concrete în interesul direct al cetățeanului. Legile de bază, drepturile omului, drepturile copilului, drepturile persoanelor cu dizabilități să nu mai fie doar niște cuvinte așternute pe hârtie, ci imperative puse în aplicare. L-am invitat pe Președintele României să viziteze oamenii care trăiesc în sărăcie cruntă, în comunități marginalizate, să viziteze copiii și persoanele cu dizabilități care încă supraviețuiesc în instituții. Una dintre concluziile discuției a fost că e necesară o platformă online de preluare, de sinteză a ideilor, propunerilor, soluțiilor venite din spațiul public. Am dat exemplul consultărilor făcute de noi în anii trecuți, pentru a strânge cele mai bune idei și soluții pentru alocarea fondurilor structurale. Am putut aduna o cantitate și o calitate impresionantă de sugestii și de soluții. Problema e că nu a fost preluate. Marea majoritate a fondurilor structurale tot de autorități ale statului se pare că vor fi cheltuite (asta dacă vor fi absorbite), în condițiile în care expertiza din mediul non-guvernamental și privat e foarte mare, semnificativ mai mare decât în structurile publice. Așadar, soluția stă și în ascultare, în felul în care statul preia și apoi aplică bunele practici ale societății civile.

Am solicitat o schimbare de paradigmă în viziunea asupra actului de administrație publică și de legiferare: să încetăm doar să reacționăm pe moment, sub impulsul dramelor care ne lovesc. Să învățăm să prevenim dramele, de orice natură ar fi ele. În familii. În comunitățile marginalizate. În școli, în institute de cercetare, în universități. În spitale. Ca să putem trăi în normalitate, în sănătate, educați și cu grijă față de cei de-aproape, politicul și administrativul trebuie să răspundă nevoilor oamenilor, nu nevoilor sterile ale sistemului.

Interesante au fost remarcile Președintelui României, după două ore în care ne-a ascultat. Și anume, că mare parte din ce s-a spus sunt convingeri și valori politice ale domniei sale. Iar relativ la schimbarea clasei politice - aceasta nu se poate face doar din interior, ci și cu oameni noi, care să se implice în politic, în administrație.

Cred că soluția stă în viziune. În valori. În principii. Și în aplicarea lor efectivă. Acestea, dacă sunt corecte, vor reseta politicul, administrativul și ne vor îmbunătăți viața de zi cu zi. Cu siguranță, au fost personalități ale societății civile absente de la această întâlnire. Cu certitudine, nu am fost singurii potriviți să avem oportunitatea acestei discuții cu Președintele României. Am considerat, însă, că o invitație din partea Președintelui Klaus Iohannis mă onorează. Pentru că domnia sa e singurul din spațiul public, politic, care mai are legitimitatea de a coagula idei, opinii. După întâlnire, am ieșit cu încrederea că politicul se poate transforma, iar noi, cei din spațiul civic, să putem contribui la o Românie a decenței și a justei măsuri. Am remarcat acolo o ieșire din resemnare, din fatalism. Cred că hotărârea și determinarea pe care le văd în jur, sub atâtea forme de manifestare, trasează un viitor mult mai ancorat în oameni decât a fost până acum. Și asta îmi dă încredere că pot face lucruri bune aici. Și îmi dă  putere să le spun copiilor mei să rămână în țară.